Da li tražite načine da unesete čuda prirode u svoju učionicu? Naš predstojeći vebinar o biljkama je savršena prilika da saznate o mnogim načinima na koje biljke mogu poboljšati vaš nastavni plan i program i angažovati vaše učenike.

Tokom vebinara naučićete o strukturi i funkciji biljaka, uključujući njihovo korenje, stabljike, listove, cveće i plodove. Takođe ćete otkriti kako da vodite učenike kroz aktivnosti kao što su klijanje semena, pravljenje reznica, presađivanje, zalivanje i zaštita biljaka od korova. Ove praktične aktivnosti ne samo da pomažu učenicima da nauče o rastu i razvoju biljaka, već i promovišu razvoj važnih životnih veština kao što su odgovornost, strpljenje i zdrave navike.

Upoznaćemo vas i sa konceptom „šarene apoteke“, koji može da se koristi za učenje dece o povezanosti žive i nežive prirode na zabavan i interaktivan način. Naučićete kako da uzgajate razne biljke iz semena i reznica i kako da koristite ove biljke za pravljenje masti, ulja i osveživača.

Ne propustite ovu priliku da naučite o mnogim načinima na koje biljke mogu obogatiti vaše predavanje i angažovati vaše učenike. Prijavite se za vebinar sada i otkrijte vrednost uključivanja nauke o biljkama u vašu učionicu.

Na vebinaru čućete više o sledećim temama:

  1. Biljke su svuda oko nas.
  2. Uloga biljaka u prirodi.
  3. Biljke u službi čoveka.
  4. Građa biljaka (koren, stablo, list, cvet i plod)
  5. Razviće biljaka od semena do ploda (naklijavanje semena, pravljenje reznica, rasađivanje, zalivanje, zaštita od korova) aktivnosti koje deca predškolskog i školskog uzrasta do 12 godina mogu da obavljaju.
  6. Praćenje rasta biljaka i negovanje istih omogućava da se kod dece razvije motorika, odgovornost, strpljenje, zdrave navike.
  7. Izbor biljaka za šarenu apoteku. Šarena apoteka može biti oblika cveta, lavirinta, koncentričnih krugova… Sve aktivnosti u okviru izrade apoteke na otvorenom doprineće razvoj kreativnosti kod dece i omogućiti da na zanimljiv način deca steknu znanja o povezanosti žive i nežive prirode.
  8. Gajenje bosiljka, nevena, matičnjaka, žalfije, lavande i smilja iz semena i reznica do ploda.
  9. Pravljenje masti, ulja, osveživača od biljaka iz šarene apoteke.

Vebinar je namenjen vaspitačima u predškolskim ustanovama, nastavnicima razredne nastave, nastavnicima predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama, stručnim saradnicima i direktorima.

Za prisustvo na vebinaru/odslučan snimak vebinara  dobijaju se potvrde za interno stručno usavršavanje od 4 sata kao i materijal sa vebinara!

dr Gorica Đelić

dr Gorica Đelić

dr Gorica Đelić zaposlena na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Kragujevcu. Izvodi nastavu iz grupe botaničkih predmeta (Sistematika biljaka, Lekovite biljke i održivo korišćenje).

Od 2004 aktivno učestvuje u realizaciji brojnih seminara za stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora kao što su: Zanimljiva biologija- savremene metode i novi pristupi; U Regionalnom centru za talente Kragujevac, iz biologije kao mentor je od 2008. godine. Završila je seminar: Unapređivanje nastavničkih kompeticija –seminar za nastavnike i saradnike Bioloških i srodnih fakulteta u Srbiji.