Popularizacija nauke kroz projekte

Projekti popularizacije nauke pružaju vredan način da pojedinci ostvare svoje ideje i podele ih sa zajednicom. Ovi projekti imaju za cilj da naučne koncepte i istraživanja učine dostupnijim i razumljivijim široj javnosti.

Tokom predavanja naučićete kako da ideju pretvorite u projekat. Takođe ćete naučiti kako da napišete predlog projekta. Predavanje će pokriti važne detalje pisanja predloga projekta, uključujući identifikaciju odgovarajuće organizacije ili tela za finansiranje za podnošenje predloga i razumevanje operativnih zahteva za implementaciju projekta.

Pored praktičnih koraka uključenih u izvođenje projekta popularizacije nauke, predavanje će se baviti i odgovornostima vezanim za narativno i finansijsko izveštavanje. Za koordinatore projekata je važno da tačno dokumentuju napredak i rezultate svojih projekata kako bi tačno preneli uticaj svog rada.

Na kraju, predavanje će ukazati na benefite učešća u projektima popularizacije nauke i za mentore i za učenike. Ne samo da ovi projekti pružaju platformu za deljenje znanja i angažovanje sa zajednicom, već mogu poslužiti i kao izuzetne prilike da učenici nauče nešto što im je drugačije od školskog gradiva i pružiti mogućnosti za profesionalni razvoj mentora.

Sve u svemu, projekti popularizacije nauke nude koristan način da se ideje pretvore u akciju i ostvare pozitivan uticaj na svet.

Kroz konkretne primere odobrenih i realizovanih projekata dobićete odgovore na pitanja:

🔍 Na koji način ideju pretvoriti u projekat?
🔍 Kako napisati predlog projekta?
🔍 Kome aplicirati predlog projekta?
🔍 Na koji način operativno realizovati projekat?
🔍 Koje su obaveze narativnog i finansijskog izveštavanja?
🔍 Koji su benefiti za mentora i učenike na kraju realizacije?

Cena vebinara: RSD 1050,00

Za prijavu većeg broja učesnika iz jedne ustanove, cene su sledeće:
  • 6 do 10 prijavljenih – 5% popusta na ukupan iznos
  • od 11 do 20 prijavljenih – 10% popusta na ukupan iznos
  • preko 20 učesnika iz ustanove – 15% popusta na ukupan iznos
icon, play, video-1968245.jpg

Vebinar na klik!

U slučaju da niste u mogućnosti da pogledate vebinar ili želite da pogledate vebinar još jednom, kada kupite vebinar biće vam dostupan snimak (72h od momenta aktiviranja linka).

calender, icon, pictogram-2389150.jpg

Datum: 31.01.2023.

Vebinar se održava od 18-20h.

Vebinar je namenjen: vaspitačima, učiteljima, nastavnicima osnovnih i srednjih škola, stručnim saradnicima i svim zainteresovanim za promociju nauke kroz apliciranje predloga projekata.

Za prisustvo na vebinaru dobijaju se potvrde za interno stručno usavršavanje od 4 sata.

Vebinar se održava preko Zoom platforme.  U slučaju da niste u mogućnosti da pratite vebinar uživo ili želite da pogledate još jednom, nakon vebinara dobićete snimak vebinara koji je aktivan 72h od kada prvi put kliknete na vebinar (i možete 3x da kliknete na link).

Učesnici se i samostalno mogu organizovati u veće grupe i time ostvariti popust. 

Suzana Dobricic Popularizacija nauke kroz projekte

Suzana Dobričić

Od 2008.godine radi kao profesor biologije u OŠ „Treći kragujevački bataljon“ u Kragujevcu.

Učesnik u Erazmus projektu ODI-obrazovanje za društvenu inovaciju u saradnji sa Kidhub-om. Radila kao stručni saradnik laboratorijskih istraživanja iz oblasti Hidrobiologije i zaštite životne sredine u „Akvarijumu“ Kragujevac.

Bila je lider projekta – Edukacija ruralnog stanovništva o zaštiti voda u saradnji sa REC-om za zaštitu životne sredine za Centralnu i Istočnu Evropu uz finansijsku pomoć Danske agencije za životnu sredinu.

Ima i niz objavljenih stručnih radova iz oblasti hidrobiologije u stručnim časopisima.

Učestovovala je u nizu ostvarenih projekata:

    • “Jezero Bubanj- nekada i sada” – Noć istraživača 2019.god;
    • Festival nauke 2019.god. u Beogradu sa temom “Udahni, zaroni, istraži”;
    • realizator projekta “Zavirimo u vodeni svet jezera”, “Genetički izazov!”, “U carstvu gljiva”, Od izvora reke do ušća, da li postoje razlike?;
    • Mobilni botaničar;
    • “Govor fosila” u Noći istraživača 2020., Noć istraživača 2021.g., “Zero waste tk bataljon”, Bakterije, naši (ne)prijatelji, Viđeno očima pčela iz kategorije 2, a sve uz podršku Centra za promociju nauke i Naučnog kluba Kragujevac.
    • Realizator projekata u udruženju EkoMatoTeka: Pokreni grad, selektuj otpad!;
    • Medonosne biljke za održivo pčelarstvo;
    • Ramsarski naučni karavan.
    • Saradnik i mentor učenicima u radu Kidhub-a Dizajnaton metodom na temu klimatske promene i dečija rešenja u okviru ciljeva UN o održivom razvoju.