Projekti popularizacije nauke pružaju vredan način da pojedinci ostvare svoje ideje i podele ih sa zajednicom. Ovi projekti imaju za cilj da naučne koncepte i istraživanja učine dostupnijim i razumljivijim široj javnosti.

Tokom predavanja naučićete kako da ideju pretvorite u projekat. Takođe ćete naučiti kako da napišete predlog projekta. Predavanje će pokriti važne detalje pisanja predloga projekta, uključujući identifikaciju odgovarajuće organizacije ili tela za finansiranje za podnošenje predloga i razumevanje operativnih zahteva za implementaciju projekta.

Pored praktičnih koraka uključenih u izvođenje projekta popularizacije nauke, predavanje će se baviti i odgovornostima vezanim za narativno i finansijsko izveštavanje. Za koordinatore projekata je važno da tačno dokumentuju napredak i rezultate svojih projekata kako bi tačno preneli uticaj svog rada.

Na kraju, predavanje će ukazati na benefite učešća u projektima popularizacije nauke i za mentore i za učenike. Ne samo da ovi projekti pružaju platformu za deljenje znanja i angažovanje sa zajednicom, već mogu poslužiti i kao izuzetne prilike da učenici nauče nešto što im je drugačije od školskog gradiva i pružiti mogućnosti za profesionalni razvoj mentora.

Sve u svemu, projekti popularizacije nauke nude koristan način da se ideje pretvore u akciju i ostvare pozitivan uticaj na svet. davanje vam pruža mogućnost da saznate na koji način možete svoje ideje realizovati kroz projekte popularizacije nauke. Kroz konkretne primere odobrenih i realizovanih projekata dobićete odgovore na pitanja:
    1. Na koji način ideju pretvoriti u projekat?
    2. Kako napisati predlog projekta?
    3. Kome aplicirati predlog projekta?
    4. Na koji način operativno realizovati projekat?
    5. Koje su obaveze narativnog i finansijskog izveštavanja?
    6. Koji su benefiti za mentora i učenike na kraju realizacije?

Vebinar je namenjen vaspitačima, učiteljima, nastavnicima osnovnih i srednjih škola, stručnim saradnicima i svim zainteresovanim za promociju nauke kroz apliciranje predloga projekata.

Za prisustvo na vebinaru/odslučan snimak vebinara  dobijaju se potvrde za interno stručno usavršavanje od 4 sata kao i materijal sa vebinara!

Suzana Dobricic Popularizacija nauke kroz projekte

Suzana Dobričić

Suzana Dobričić od 2008.godine radi kao profesor biologije u OŠ „Treći kragujevački bataljon“ u Kragujevcu.

Učesnik u Erazmus projektu ODI-obrazovanje za društvenu inovaciju u saradnji sa Kidhub-om. Radila kao stručni saradnik laboratorijskih istraživanja iz oblasti Hidrobiologije i zaštite životne sredine u „Akvarijumu“ Kragujevac.

Bila je lider projekta – Edukacija ruralnog stanovništva o zaštiti voda u saradnji sa REC-om za zaštitu životne sredine za Centralnu i Istočnu Evropu uz finansijsku pomoć Danske agencije za životnu sredinu. Učestovovala je u nizu ostvarenih projekata:
    1. “Jezero Bubanj- nekada i sada” – Noć istraživača 2019.god;
    2. Festival nauke 2019.god. u Beogradu sa temom “Udahni, zaroni, istraži”;
    3. realizator projekta “Zavirimo u vodeni svet jezera”, “Genetički izazov!”, “U carstvu gljiva”, Od izvora reke do ušća, da li postoje razlike?;
    4. Mobilni botaničar;
    5. “Govor fosila” u Noći istraživača 2020., Noć istraživača 2021.g., “Zero waste tk bataljon”, Bakterije, naši (ne)prijatelji, Viđeno očima pčela iz kategorije 2, a sve uz podršku Centra za promociju nauke i Naučnog kluba Kragujevac.
    6. Realizator projekata u udruženju EkoMatoTeka: Pokreni grad, selektuj otpad!;
    7. Medonosne biljke za održivo pčelarstvo;
    8. Ramsarski naučni karavan.
    9. Saradnik i mentor učenicima u radu Kidhub-a Dizajnaton metodom na temu klimatske promene i dečija rešenja u okviru ciljeva UN o održivom razvoju.
   Ima i niz objavljenih stručnih radova iz oblasti hidrobiologije u stručnim časopisima.