Posledice globalnog zagrevanja su dalekosežne i ozbiljne. To utiče ne samo na životnu sredinu, već i na zdravlje ljudi, poljoprivredu i privredu. Kako planeta nastavlja da se zagreva, možemo očekivati ekstremnije vremenske događaje, kao što su toplotni talasi, suše i oluje, što može dovesti do nestašice hrane i vode, gubitka staništa i biodiverziteta, pa čak i sukoba.

Ali ima nade. Obrazovanjem i preduzimanjem akcija možemo da smanjimo emisije ugljen-dioksida i ublažimo uticaje globalnog zagrevanja. Od korišćenja energetski efikasnih uređaja i manje vožnje do podrške obnovljivim izvorima energije i sadnje drveća, postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo napravili razliku.

Zato je važno da učenici od malih nogu uče o globalnom zagrevanju i kako mogu da igraju ulogu u rešavanju ovog kritičnog pitanja. Vebinar koji ste opisali zvuči kao odlična prilika za učenike da nauče o ovom gorućem problemu i šta mogu da urade da pomognu.

Vebinar je podeljen u dve celine.

Prvi deo nudi odgovore na pitanja:

⚬ Šta je globalno zagrevanje?
⚬ Kako ono nastaje?
⚬ Šta je to ugljen-dioksid?
⚬ Kako ugljen-dioksid utiče na planetu?
⚬ Koje su posledice?
⚬ Kako to utiče na mene, tebe, naše roditelje i prijatelje?

Važno je da znamo da i mi možemo da doprinesemo smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Drugi deo vebinara odgovara na pitanje KAKO?

Vebinar je namenjen učenicima osnovnih škola, učiteljima i nastavnicima osnovnih škola, svim zainteresovanim građanima.

Za prisustvo na vebinaru/odslučan snimak vebinara  dobijaju se potvrde za interno stručno usavršavanje od 4 sata kao i materijal sa vebinara!

Moguće je kupiti snimak ovog vebinara! I pogledati ga kad vama odgovara. Kada kupite snimak vebinara:
 • link za gledanje vebinara će biti aktivan 72h od kada prvi put kliknete na link
 • možete 3x da kliknete na link
 • dobićete sertifikat o odgledanom vebinaru
 • dobićete materijale sa vebinara
 • Jelena Nikolić

  Jelena Nikolić, doktorand u oblasti energetike i procesne tehnike.

  Osnovne i master studije je završila na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Tokom studija, boravila je u Poljskoj i Nemačkoj.

  Njen master rad je nagrađen Teslinom nagradom za najbolji studentski rad u oblasti energetike u Republici Srbiji.
  Sada piše doktorat sa temom “Energetsko planiranje klimatski neutralnih gradova” i veruje da se nalazimo u vremenu u kome je energetska tranzicija prekopotrebna, a demokratizacija energetskog sektora neophodna. Radi kao istraživač i saradnik u nastavi.

  Studenti su je nagradili nagradom za najboljeg saradnika u toku akademske 2020/21 godine. Ima više naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim stručnim časopisima. Član energetske zadruge Elektropionir.