Mali botaničar 2 – Od cveta do potomka

calender, icon, pictogram-2389150.jpg

Datum: 12.06.2023.

Vreme: Radionica počinje u 18h
Lokacija: OŠ "Milutin i Draginja Todorović",
Save Nemanjića 2, Kragujevac

Od cveta do potomka
Tražim cveće, belo, plavo,
raznih boja, mirisavo,
pa ga berem jer ga volim,
jer ne mogu da odolim,
da odolim. (B. Halusa)
Šta će bilјkama cvet? Šta je onaj obojeni prah koji se nalazi u cvetu? Zašto je cvet obojen, zašto miriše? Zašto ima oblik leptira, usne, zvona ili izgledom i mirisom kopira insekte?
Koji cvet je najmanji, a koji najveći? Šta nastaje od delova cveta? Kako nastaje plod? Da li sve bilјke imaju polodove? Mnoge plodove mi jedemo ali za šta bilјci služi plod? Plodovi mogu biti suvi i u obliku helikoptera, padobrana ili sočni kao što je jabuka, pomorandža, i zbog čega su tako raznovrsni? Šta se nalazi u plodu? Zašto neki plodovi sadrže mnogo semenki? Kako dolazi do rasejavanja semena? Kako od semena nastaju nove bilјke?
Na sva ova pitanja dobićete odgovor na radionici gde ćemo praktično pokazati delove cveta, delove ploda, izgled semena ali i uslove u kojima semena klijaju i tako daju nove bilјke.

Cena pojedinačne radionice iznosi: RSD 950
Možete se prijaviti i na više radionica, a u tom slučaju dobijate popust:
Dve radionice – RSD 1800
Tri radionice  – RSD 2550
Dok je paket od sve 4 radionice: RSD 3200 
Postoji i mogućnost dodatnog popusta ako roditelji prijave više dece.

Ova radionica je namenjena mališanima uzrasta od 6 do 10 godina koji vole da istražuju prirodu i otkrivaju čuda biljnog sveta! 🌿🌸🌱🌼

🎁 Nakon radionice, mali botaničari će dobiti posebnu diplomu kojom se potvrđuje njihova radoznalost i uspešno savladano znanje o čudesnom rađanju biljaka! 🌿🌸👨‍🔬

📍 Radionica Mali botaničar 2 – “Od cveta do potomka” biljaka se održava u OŠ Milutin i Draginja Todorović u Kragujevcu. 🌱🏫

🚀 U narednom periodu očekuje vas još zanimljivih radionica iz serijala “Mali naučnik”, uključujući “Mali biolog”, “Mali fizičar” i “Mali inženjer”! 🌱🔬👷‍♀️

dr Gorica Đelić
Upoznajte voditelja radionice

dr Gorica Đelić je angažovana na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde izvodi nastavu iz grupe botaničkih predmeta, uključujući Sistematiku biljaka, Lekovite biljke i održivo korišćenje.

Tokom svoje karijere, dr Đelić je bila aktivno uključena u realizaciju brojnih seminara za stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora, uključujući “Zanimljivu biologiju – savremene metode i nove pristupe”.

Od 2008. godine, mentor je iz biologije u Regionalnom centru za talente Kragujevac. Dr Đelić je završila seminar “Unapređivanje nastavničkih kompetencija – seminar za nastavnike i saradnike Bioloških i srodnih fakulteta u Srbiji”, demonstrirajući svoj posvećenost stalnom usavršavanju i napredovanju u svom polju.