Mali fizičar – Šta znam o vazduhu, atmosferi, kretanju vazduha i atmosferskom pritisku?

calender, icon, pictogram-2389150.jpg

Datum: 08. maj 2023.

Vreme: Radionica počinje u 18h
Lokacija: OŠ "Milutin i Draginja Todorović",
Save Nemanjića 2, Kragujevac

Na ovoj radionici deca će imati priliku da se upoznaju sa eksperimentima koji će im omogućiti da fizičke zakone, pojave i procese u vezi sa vazduhom upoznaju kroz sopstveno iskustvo.

Kako je fizika poezija prirode i objašnjava svet koji nas okružuje, planirana je realizacija sledećih radionica: Da li vazduh ima oblik, šta je to atmosferski pritisak, dokazi da vazduh ima težinu i da zauzima prostor, koliko je vazduh snažan i koliko kiseonika se u njemu nalazi.

Na osnovu stečenih znanja deca će biti u mogućnosti da naprave raketu, pojilicu za pčele, model pluća, termometar, anemometar, barometar.

Kroz ovu radionicu deca će razvijati veštine rešavanja zadataka, vežbaće strpljenje i razmišljanje izvan okvira, upoznaće se sa naučnim radom (od pretpostavke do zaključka), povezivaće znanja kroz zanimljive oglede/ radionice i učiće da rade timski sa svojim vršnjacima. Najbitnije od svega je da nauče da misle o vazduhu pre nego što ga ugledaju.

Deca kroz igru saznaju dosta o prirodi i kako sa njom mogu komunicirati. Oni su vrlo zainteresovani i posvećeni učenici koji neposredno uče kroz svakodnevne aktivnosti i tako upoznaju svet koji ih okružuje.

Na nama je da im na originalan i zanimljiv način pokažemo koliko je to zabavno a potom i kako je moguće to znanje primeniti u životu. Zato je bitno popularizovati nauku od vrtića do celoživotnog učenja.

Cena radionice: RSD 950

Ova radionica je namenjena mališanima uzrasta od 6 do 10 godina koji vole da istražuju prirodu i otkrivaju povezanost prirode i nauke! 🔬🥼⚗️

🎁 Nakon radionice, mali biolozi će dobiti posebnu diplomu kojom se potvrđuje njihova radoznalost i uspešno savladano znanje o čpodvodnom svetu! 🐠🐬👨‍🔬

📍 Radionica Mali biolog – Zavirimo u podvodni svet se održava u OŠ Milutin i Draginja Todorović, ulica Ssave Nemanjića 2 u Kragujevcu. 🌱🏫

🚀 U narednom periodu očekuje vas još zanimljivih radionica iz serijala “Mali naučnik”, uključujući “Mali fizičar” i “Mali inženjer”! 🌱🔬👷‍♀️

Ana Marković

Upoznajte predavača

Ana Marković - nastavnik fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, idejni tvorac i realizator projekata i aktivnosti vezanih za Festivala nauke i Park nauke u svojoj školi.

Dobitnik je mnogih priznanja za popularizaciju nauke od strane Centra za Promociju nauke. Dobitnik je nagrade, Najbolji edukator Srbije 2019” od strane Udruženja za podsticajno preduzetništvo Živojin Mišić.

Kao saradnik ZUOV-a, učestvovala je u akreditaciji i realizaciji raznih obuka.

Član radne grupe za izradu standarda postignuća za opšteobrazovne predmete za osnovnu i srednju školu.

Takođe, je član radne grupe za izradu plana i programa nastave i učenja fizike za treći i četvrti razred učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.